Backgammon

Backgammon är ett spel från antikens dagar och ett riktigt strategispel. Man har till och med hittat liknande spel i det forna Egypten. Det kallas också kort och gott för Bräde. Spelet som det ser ut idag kommer från 1700-talet och sättet att satsa på kommer från 1920-talets USA. Idag är spelet ett av de populäraste i hela världen. Spelet är på stor frammarsch på Internet. Särskilt turneringar har blivit populära.

Backgammon är ett spel för två spelare i taget. Man sitter mitt emot varandra och har ett bräde emellan. På brädet finns 24 stycken trekanter, kallade spetsar. Dessa är vartannat ljusa och vartannat mörka och indelade i fyra stycken avdelningar, eller kvadrater. Den kvadraten närmast varje spelares bo kallas hemmaplan. Varje spelare har 15 brickor och två tärningar. Brickorna sätts ut enligt ett urgammalt schema.

Backgammon

Varje slag med tärningarna visar hur många tungor man får gå med en bricka. Man får gå med en bricka för varje tal som vart och ett av tärningsslagen visar. Det går inte att stanna på en tunga där motståndaren har sina brickor om det är två eller fler. Det går däremot alltid fint att landa på en tom tunga eller en tunga med egna brickor på. Man får inte backa, utan bara gå framåt.

Om det är en ensam bricka från motståndaren på en tunga kan man slå ut den genom att landa på tungan. Det gäller alltså att inte lämna någon bricka ensam på en tunga, om man inte måste. Får man ett dubbelslag får man gå dubbelt det tärningarna visar. Två fyror ger fyra gånger fyra flyttar. Varje spelare måste gå det antal steg som dess tärningskast visar.

Spelarnas brickor går åt motsatt håll och brickorna passerar således motståndarens på spelplan. Först måste varje spelare få in sina brickor på hemmaplanen. När alla brickor är på hemmaplan kan man sedan slå ut brickorna från brädet genom nya tärningsslag. Det kallas att göra rent hus. Den som lyckas få ut alla brickorna från hemmaplanen först vinner.

Insatsen kommer spelarna överens om. I en turnering gäller det att komma upp till en viss poäng i matchen först, för att kunna gå vidare i turneringen. För att få ett övertag under spelets gång kan man använda sig av spelets så kallade dubbeltärning. Genom tärningen kan man dubbla insatsen. Genom att höja insatsen kan man tvinga den andre att ge upp eller få den att höja insatsen den med. I turneringar dubblar man poängen genom tärningen. Man har rätt att fördubbla insatsen upp till 64, där tar dubbeltärningen stopp.