Craps

Craps är ett spännande och roligt tärningsspel som man spelar mot en bank eller mot andra spelare. Spelet har gamla anor och går tillbaka till korsfarartiden, då man underhöll sig på kvällarna genom att spela tärning.

I craps kan man spela mot andra spelare eller mot banken om utfallet av en eller en serie av kast. Det enda som behövs är ett par tärningar, så det kan spelar överallt och på Internet. Spelet tar lite tid att lära sig, men är desto intressantare när man väl behärskar det. Och det är det spel som uppskattas med av riktiga gamblers.

I kasinon och på Internet spelar man mot banken. De spelare som är med turas om att så två tärningar. Man satsar pengar innan första omgången och det kallas ”the pass line bet”. I första omgången, som kallas för ”come out roll”, kan man få summan sju. I de andra omgångarna får man absolut inte få det. En inbiten tärningsspelare vet att just summan sju är den vanligaste.

Ett pass line bet är en omedelbar vinst om tärningarnas summa blir 7 eller 11. Vadet förloras direkt om det blir summa 2, 3 eller 12. Om tärningarna visar summorna 4, 5, 6, 8, 9 eller 10 blir detta ett öppet tal. Det öppna talet alternativt summan 7 ska banken få för att avsluta spelet. Om spelaren får det öppna talet vinner man ”pass line bet”, men om spelaren får summan 7, förlorar spelaren vadet. Ett spel craps kan hålla på en hel kväll.

Spela craps

Svårigheten med spelet är det stora antalet möjligheter till insatser. Förutom ”the pass line bet” finns ”don’t pass line bet”. Då gäller vadslagningen helt tvärtemot. Ett ”come bet” och ”don’t come bet” läggs in under spelets gång när det öppna talet blivit etablerat och fungerar som ”(don’t) pass line bet”. Det finns också ”pass line odds bet” och ”don’t pass line odd bet” att göra en insats på. Det gäller för vissa slag och summor.

Field bet är en insats där man slår vad om att nästa tärningskast kommer att bli 2, 3, 4, 9, 10, 11 eller 12. Big 6 och Big 8 betyder att man slår vad om att summan 6 alternativt 8 kommer att dyka upp före summan 7 på tärningsbordet. Vid place bets satsar man på att summan 4, 6, 8, 9 eller 10 kommer att komma före alternativt efter summan 7. Vid lay bet satsar man på att sjuan kommer före summan 4, 6, 8, 9 eller 10. Vid any 7 bet satsar man på att det kommer just en sjua på det slaget, och vid any 11 bet på att det ska bli summan 11 på ett visst slag, osv. Det finns även några till vadslagningsvarianter, men dessa är de vanligaste. Med andra ord, i craps kan du slå vad om hur tärningsslagen ska gå oavsett när och vad du vill satsa på.